12 Mayıs 2010 Çarşamba

Karabük'ün Kara İncisi

12. Hafta Mersin İdman Yurdu deplasmanında takımının attığı 4. Golü izleyenler için o, müthiş bir çalim atma yeteneğine sahip genç bir Nijeryalı (Bknz 2000 Kulüpler arası Dünya Kupası Vasco de Gama - Manchester United 3. Gol - Edmundo hareketi)… 24. Hafta Konyaspor’a attığı kontra atak golünü izleyenler için ise, vatandaşi Martins’in hızına sahip bir forvet oyuncusu… Gerçek olansa, Karabükspor’un FC Cape Town’dan 100 bin dolara transfer ettiği 22 yaşindaki Emenike’nin takımının Süper Lig’e çikmasinda büyük katkılar sağladığı…
Başarı için öncelikli şartı büyük paralar harcamak olan kulüplerimiz için anlaşilmaz bir transfer hikayesi olsa da, Nijeryalı bir oyuncunun Karabükspor’da oynamasına şaşirmamız gerekmiyor. Çünkü o zaten geçen sezon Güney Afrika Ligi’nin en golcü futbolcusu apoletiyle ülkemize geldi. Bu apolete rağmen kendini ne Ankaragücü’ne ne de Gençlerbirliği’ne kabul ettirebildi. Gençlerbirliği tarafından Hacettepe’de oynaması tavsiye edilince de, şu an Karabükspor’da kader ortaklığı yaptığı Hassan Wasswa’yla beraber tekrar Afrika’ya dönmeyi düşündü. Tam da bu sırada, kendisinin de tam olarak hatırlamadığı bir kulüp yetkilisinin girişimleriyle Karabükspor’a transfer oldu.
Wasswa’yla beraber başladığı Karabük günleri istediği gibi başlamadı aslında. Takım henüz toplanmadığı için Paf takımla idmanlara başladı. Ama ligin ilk maçında 11’deki yerini aldı. İlk 2 hafta golle tanışamayan Emenike için Karabük günleri, üstüne eklenen 5 haftalık sakatlıkla içinden çikilmaz bir hale dönüştü. Bu 7 maçlık periyotta 12 puan toplayan Karabükspor, 8. Hafta kendi evinde Kartalspor’u ağırlıyordu. Sakatlıktan kurtulan Emenike de, sonradan oyuna girdiği bu maçta takımının 3. Golünü atarak Bank Asya’daki ilk golüne imza attı. Ordu deplasmanında da sonradan oyuna girmesine rağmen takımının mağlubiyetine engel olamadı. Sonraki 8 hafta ise rüya gibiydi Karabük ekibi ve Emenike için. Bu süreçte 22 puan toplayan Karabük ekibinde tüm maçlara ilk 11 başlıyor ve 6 gole imza atıyordu.
İlk yarıyı 37 puanla lider bitiren Karabükspor, 17 maçta attığı 40 golle sadece Türkiye’nin değil, Avrupa’nın da en yüksek gol ortalamasına sahip takımlarından birisiydi. Emenike ise oynadığı 12 maçta attığı 7 golle, tüm maçlarda yer alan Yasin Avcı’dan sonra takımının en golcü oyuncusuydu.
Ligin 2. Devresinin ilk 2 maçını da ilk devrede olduğu gibi golsüz kapatan Emenike, sonraki 3 haftada 5 gole imza attı. Özellikle 22. Haftada Erciyesspor’a karşi attığı 3 golle ligde, 2. Kez hat-trick yapıyor ve medya ilgisini de tamamen üstüne çekiyordu. Tam da burada sözü Altan Tanrıkulu’ya vermek gerekiyor. Guiza’yı eleştirdiği bir yazıda Tanrıkulu ”F.Bahçe hızlı bir forvet bulmalı. Örnegin Bank Asya Ligi’nde oynayan Emenike… 19 yaşindaki Nijeryalı forvetin son maçta attığı ve attırdığı golleri izledim. Eto’o tarzı bir kumaşi var. Bonservisi 100 bin dolarmış. Ben Fenerbahçe yönetiminin yerinde olsam bonservis hakkını alır, sezon başi kampında takıma koyar, adapte olursa 8 yabancı hakkımdan biri olarak kullanırdım.” dedi.
Sezonun geriye kalan haftalarında her geçen hafta takipçileriyle farkı daha da açan Kırmızı-Mavililer, 30. Hafta Rize deplasmanında 3-0 kazanarak şampiyonluğunu ilan etti. Bu süreçte Emenike 2 gole daha imza attı. Özellikle Kartalspor deplasmanında 83. Dakikada kaydettiği maçın tek gol, medyada ‘Karabük şampi…’ dönemini başlatan gol oldu. Ve elbette ‘Emenike Fenerbahçe’ye’ haberlerini de. Ancak medyamız yine önemli bir ayrıntıyı gözden kaçırmıştı. Karabükspor 300 bin dolar karşilığında istediği zaman Emenike’nin bonservisini alabilirdi. Nitekim Kartal maçından 1 ay sonra, başkan Ferudun Tankut Emenike’yle 2+1 yıllık sözleşme imzaladıklarını duyurdu.
Güçlü fiziğine rağmen ortalama üstü hızı ve bileklerine hakimiyeti en önemli özellikleri. Henüz 22 yaşinda olduğu için doğru antrenman programlarıyla gelişimini sürdürebilir. Bank Asya’da bitime 2 hafta kaldı ve Emenike şu ana kadar 15 gol kaydetti. Bu 15 golün sadece 3 tanesinin eşitliği bozan goller olması ve diğerlerinin takımı öndeyken atılmış olması ilk bakışta olumsuz bir performans olarak gözükebilir. Ancak Emenike attığı goller dışında takım arkadaşlarını da pozisyona sokan bir yapıya sahip. Özellikle şu anda Bank Asya 1. Lig gol krallığında 16 golle ilk sırada bulunan Yasin Avcı’nın bir orta saha oyuncusu olduğunu ve geçen sezon Altay’da sadece 3 gol attığını düşünürsek, takım oyununa olan katkısını daha iyi anlayabiliriz. 32 maç sonunda maç başina 2,31 puan ortalaması tutturan Karabükspor’un, Emenike’nin oynamadığı 6 maçta puan ortalaması ise 1,83. Sadece bu tablo bile onun Karabükspor için önemini anlatmaya yeter. Ayrıca onun gol attığı maçların hepsini kazandı Kırmızı-Mavililer…
Martins, Utaka, Eto’o… Onu izleyen herkes, sevdiği bir futbolcuya ait meziyetler keşfediyor. O ise şu anda sadece Emenike olmak istiyor. Ya da Karabük’ün kara incisi…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder